Van 0 bestellingen naar succes- Het verhaal van 5 jaar een kralenwebshop

Van 0 bestellingen naar succes- Het verhaal van 5 jaar een kralenwebshop

"Blijf altijd in jezelf geloven!" ✨

Na 5 jaar ondernemen blikken wij eens terug naar de leuke maar ook minder leuke momenten van kralenwebshop Het Kralenkuikentje & Little Bead Shop. Lees hier ons verhaal!

.
Mijn idee was 5 jaar geleden in april om een kralenwebshopje te beginnen nadat ik een aantal jaar mijn zelfgemaakte sieraden verkocht aan vrienden en op markten. Het leek mij leuk om juist de onderdelen voor de sieraden te verkopen ipv de sieraden zelf. 1 augustus was dé dag dat ik officieel bij de KvK ingeschreven stond. Zo spannend! Het verkopen kon beginnen! 
.
Natuurlijk ging dit niet zo snel als ik hoopte. Ik had eens in de 3 maanden een bestelling en dacht dat dit wel snel op gang zou komen. Maar ik wist niks van ondernemen, inkopen en marketing af en had eigenlijk geen idee wat ik aan doen was. Ik wilde gewoon kralen verkopen. Zo moeilijk zou dat toch niet zijn? Ik vergat alleen dat er meer ondernemers waren met hetzelfde idee 😝
.
Beetje bij beetje leerde ik dat jaar dat ik meer aan mijn marketing moest doen en ik leerde manieren om productbeschrijvingen te schrijven en producten goed online te zetten. Ik leerde een beetje over SEO (zoekmachineoptimalisatie) en nadat ik mijn webshop wat meer geoptimaliseerd had naar de wensen van Google druppelden de bestellingen wat meer binnen. 1 in de 5 weken, dat was een flinke vooruitgang vond ik zelf!
.
In oktober 2016 bedacht ik me dat het leuk zou zijn om op markten en beurzen te staan om wat meer naamsbekendheid op te bouwen. Dan zouden de bestellingen binnenstromen! Maar je raad het al, we hadden eigenlijk geen idee hoe je nou mooi je producten kon presenteren. 😂 Op tafel legde ik een aantal zakjes kralen neer met prijskaartjes ervoor. En bij de kringloop had ik een toffe letterbak gevonden waar ik mijn bedels in kon doen. Trots dat ik was! Ik stond gewoon even op een beurs! (Sieradenbeurs Groningen)


.
Ik heb dat weekend erg weinig omgezet. En halverwege dag 2 van de 3 daagse beurs begon de moed mij in de schoenen te zakken. Ik had zo'n mijn best gedaan en toch wilden mensen alleen maar dingen hebben die ik niet had of vonden ze de kralen niet mooi of te duur. Een aantal klanten kochten wat bedeltjes en een enkeling een zakje kraaltjes. Ik denk dat ik zo'n 15 euro omzet heb gedraaid over het hele weekend. Maar ik had het maar wel even gedaan, dacht ik bij mezelf. En je moest eerst investeren voordat het op zou leveren.
.
Naarmate de jaren volgden begon ik steeds meer te leren over mijn vakgebied. Ik keek naar wat mijn concurrenten deden en haalde ideetjes van Pinterest met betrekking tot beurspresentatie. Ik kocht steeds meer kralen in, had slapeloze nachten over de prijs die ik ervoor wilde vragen en checkte dagelijks de webshop op bestellingen. Met weinig succes.

.

Jaar 2 van de webshop was hoopvol. Ik had in Hardenberg op het Crea-Weekend best goed verkocht voor mijn gevoel. Mijn beurspresentatie was stukken beter en de prijzen goed. Ook had ik een actie bedacht voor alleen op de beurs. Iets wat ik had geleerd toen ik mij verdiepte in marketing. Maar nog steeds haalde ik al mijn kosten voor de beurs niet uit de omzet. Laat staan dat ik winst maakte. Nog steeds hield ik vol door nog meer kralen in te kopen. Hoe meer ik had hoe meer mensen zouden willen kopen, toch?

 

.

Helaas was dit niet het geval. Ik kreeg meer en meer kralen en bedels maar de omzet van de webshop en de beurzen werden niet beter. Na een piek van een aantal bestellingen in de week, een stuk of 3, zakte het weer in en had ik zo 3 weken geen bestellingen.

.

Jaar 3 was een lastig jaar. De bestellingen kwamen maar niet. Ik dacht veel aan er mee stoppen. Het kostte alleen maar geld en energie. Ik was een beetje ten einde raad. Persoonlijk ging het niet goed met me. Ik raakte in een depressie en had geen zin meer om met de webshop bezig te zijn. Dit ging een jaar zo door. Ik deed niks meer aan inkoop. Ik stuurde bestellingen naar de klanten maar meer deed ik niet. Eind 2019 bedacht ik me dat het tijd zou zijn voor een nieuwe naam. Ik vond Het Kralenkuikentje niet leuk meer en hoorde steeds meer van mensen dat ze het kinderlijk vonden en ik was er ook wat op uitgekeken. Plus ik had het gevoel dat ik de webshop aardig verwaarloosd had. Ik had in dat jaar mijn baan verloren en was op zoek naar een goede baan. 4 banen verder was het nog steeds niet wat ik zocht!

.

In het voorjaar 2020 had ik weer een fijne baan en begon ik eindelijk wat te doen aan mijn depressie. Ik ging in therapie en niet veel later begon ik me een stuk beter te voelen. In april was Little Bead Shop geboren. Ik besloot veel 'oude' kralen weg te doen en me wat meer te focussen op de dingen die mensen echt wilde hebben ipv wat ik zo mooi vond. In mei dat jaar stapte ik over van webshopprovider om het mezelf wat gemakkelijker te maken. De SEO was een stuk beter geregeld en ik begon het meteen te merken aan mijn bestellingen. Die groeiden ineens! Ik maakte nieuwe foto's van een groot deel van mijn producten en ik veranderde de aantallen. Niet meer 5 bedels tegelijk hoeven kopen maar gewoon 1. Dat was een grote verbetering! Ook begon ik de kralen per stuk te verkopen. Dit ging uiteindelijk wat minder goed. Het kostte mij tijdens het inpakken best veel tijd om alles uit te tellen.

.

De coronaperiode is goed geweest voor de webshop. Klanten vonden mij ineens en ze begonnen de kralen leuk te vinden. In oktober 2020 vond ik een goede groothandel waar ik mijn kralen groot kon inkopen. Nu had ik in 1x meer voorraad en duurde het wat langer voor producten uitverkocht waren. Ik begon mij te verdiepen in een formule om mijn kralen een prijs te kunnen geven. Zodat ik in ieder geval alle kosten kon dekken en nog een beetje winst kon maken. Ik leerde bij mijn therapie dat ik best om hulp kon vragen aan de mensen om mij heen wanneer ik dat nodig had. Ik wilde eigenlijk alles zelf doen maar ik kwam er achter dat dat helemaal niet haalbaar is! Ik vroeg mensen om mij heen wat zij vonden van de prijs van de producten, de levertijd, de verzendkosten en de soort kralen en nog veel meer. Dat was best spannend! Ik kreeg een hoop feedback, ook een hoop positieve feedback. Dit had ik eigenlijk niet gedacht, maar gelukkig hadden mensen veel goede tips voor mij!

.

Toen eind 2020 de bestellingen elke week toenamen en ik het steeds drukker kreeg besloot ik om een dag minder te werken bij mijn werk. Zo kon ik op die dag voorraad aanvullen en andere webshopdingen doen. Later dat jaar kwam daar nog een dag bij! En dat was een goede keuze! 2021 was aangebroken en de bestellingen bleven maar groeien, helemaal nadat ik in januari had uitgevonden hoe ik advertenties kon plaatsen op Google zodat mensen mij nog sneller vonden. In maart explodeerde het aantal bestellingen, ik kon er bijna niet tegen inkopen!

.

Sindsdien blijft de webshop maar groeien en krijgen we veel leuke klanten erbij die om de zoveel tijd wat dingen aanschaffen. Zo leuk! We zijn er nog lang niet. Ik ben nog steeds aan het herstellen van de depressie en struggle nog steeds met juiste keuzes maken en een goede planning maken. Daardoor gebeurt het nu nog te vaak dat dingen sneller uitverkocht raken dan ik verwacht. Maar dit gaat zeker veranderen en verbetert worden. Ik heb genoeg mensen om mij heen die mij steunen en helpen waar nodig!

.

Wat ik heb geleerd is dat je niet te snel moet opgeven. Ook al lijkt het alsof je er niks van bakt. 😝 Na 2 jaar ondernemen was ik echt van plan te stoppen. Het ging niet goed en er waren andere webshops die het veel beter deden. En toch hield ik vol (en praatten familieleden en vrienden mij aan om toch door te gaan). You didn't come this far to only come this far. En nu ben ik er zo blij om dat ik niet opgegeven heb. Ik heb dingen toch anders gedaan, toch andere dingen geprobeerd en uiteindelijk wist ik wat ik moest doen om verder te gaan.

.

Dus.. als je tot zo ver hebt gelezen, wauw! Dank je wel haha. Het is best een persoonlijk verhaal. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om door te gaan als je daar over twijfelt. Heb je een bedrijfje en loopt het niet? Probeer als je klant te denken. Wat wil je klant hebben? Wat zou die klant uit willen geven? Wat is je doelgroep? Belangrijke vragen om te bestuderen, ook als je begint met ondernemen. 

Dit was het verhaal van 5 jaar ondernemen. Met ups en downs. Ik hoop nog vele jaren voor jullie kralen in te pakken en in te kopen en jullie blij te maken met de mooiste kraaltjes en bedeltjes. ✨

.

.

Wat vind jij van dit verhaal en blog? Laat een reactie achter! 💕

 

Terug naar blog

2 reacties

Wat een leuk idee om een blog te schrijven en zodoende een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. Wat een goed verhaal over vallen en opstaan en daarin volharden. Supertrots dat je ondanks de tegenslagen, met name ook de persoonlijke, toch zo ver bent gekomen. Petje af!!!!! Met jouw talent kom je zeker verder!!!!!!

Roeli Runhardt

Wat een leuk idee om een blog te schrijven en zodoende een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. Wat een goed verhaal over vallen en opstaan en daarin volharden. Supertrots dat je ondanks de tegenslagen, met name ook de persoonlijke, toch zo ver bent gekomen. Petje af!!!!! Met jouw talent kom je zeker verder!!!!!!

Roeli Runhardt

Reactie plaatsen